Kan je de laatste tijd niet meer goed slapen of heb je al langer last van slaapproblemen? Helaas hebben steeds meer mensen hier last van. Dit komt onder andere door het vele thuis zitten door de corona-epidemie. In dit artikel krijg je tips om je slaapkamer beter in te richten. Zo kan je hopelijk weer goed slapen.

Bed

Een goed bed en een juist matras zijn de basis van een goede slaapkwaliteit. Hierbij is het belangrijk dat je matras past bij jouw slaaphouding en je slaapgedrag. Als je veel zweet kan je beter kiezen voor een matras dat koel blijft. Een goede keuze is bijvoorbeeld een koudschuim matras. Een latex matras is hiervoor minder geschikt, omdat dit soort matras erg warm wordt. Als je het juist snel koud krijgt is het latex matras juist wel een goede keuze. Slaap je samen met iemand in je bed? Kies dan voor een groot matras, zoals een 180×200 matras. Zo hebben jullie beide voldoende ruimte om goed tot rust te komen.

Huisdieren

Huisdieren kunnen je slaap erg verstoren. Zo zijn katten nachtdieren. Laat hen daarom liever niet bij je slapen als je slaapproblemen hebt. Wil je toch graag met je kat samen slapen? Plan dan minimaal 10 minuten in de avond in voor het slapen. Deze 10 minuten gebruik je om te spelen met je kat. Zo wordt je kat moe en is er een grotere kans dat je kat ook doorslaapt.

Gordijnen

Om slaperig te worden moet je lichaam het hormoon melatonine aanmaken. Dit hormoon wordt aangemaakt als het donker wordt. Als je kamer te licht is wordt dit niet voldoende aangemaakt. Zorg daarom voor een donkere kamer door middel van verduisterende gordijnen. Beperk ook de hoeveelheid kunstmatig licht waaraan je wordt blootgesteld in de avond. Gebruik liever een gedempt lampje.

TV

Je slaapkamer hoort eigenlijk alleen te zijn om te slapen. Als je tv kijkt of andere activiteiten met veel prikkels doet in je slaapkamer kan dit je slaaprust verstoren. Het zorgt er namelijk voor dat je geen goede scheiding hebt van slapen en actief zijn. Zet daarom geen tv en spelletjescomputer in je slaapkamer. De woonkamer is hier een betere plek voor.

Twijfel je welk matras geschikt is voor je? Laat je dan professioneel adviseren of probeer eens een matras uit. Je kunt 90 dagen proefslapen op een matras naar keuze.