Een lekkage is een probleem waar je niet vrolijk van wordt. Een lekkage zorgt niet alleen ervoor dat je veel waterschade kan oplopen, vaak moet er ook het een en ander gerepareerd worden om het lek te dichten. Daarnaast is het ook vaak lastig om een lekkage op te sporen. In de meeste gevallen geldt dat de plek waar er water druppelt of een vochtplek zit, niet de plek is waar het lek zich bevindt. Het opsporen van een lekkage is dan ook een lastige klus.

Zelf aan de slag met een lekkage opsporen

Een lekkage opsporen is niet heel gemakkelijk en meestal kun je het beter overlaten aan een professional. In sommige situaties, zoals een lekkende dakgoot, is het gemakkelijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Maar een lekkage in een muur is met het blote oog lastiger te ontdekken. Professionele lekdetectie is dan nodig. Toch zijn er een paar trucjes om zelf een lekkage op te sporen. Allereerst kan je zelf alle leidingen controleren op vocht of kalk. Daarnaast kan je de voegen en kitranden van een douche controleren. Heb je bij een muur last van vochtplekken? Controleer dan of je radiator bruine strepen vertoont. Heb je nog hiermee het lek nog niet gevonden? Dan zijn er nog andere manieren voor een lekkage op te sporen 

Andere manieren om een lekkage op te sporen

Is het niet gelukt om een lekkage op te sporen? Professionele lekdetectie is dan nodig en je kunt een lekkage specialist inhuren voor het opsporen van een lekkage. De lekkage specialist heeft verschillende manieren op een lekkage op te sporen. Zo kan hij een druktest methode uitvoeren. Dit wordt vaak gebruikt als de specialist vermoedt dat er sprake is van een lekkage in de leidingen. Om de lekkage op te sporen wordt de druk opgevoerd in de leiding. Wanneer er niks verandert in de hoogte van de druk, heb je geen last van een lekkage  Schommelt de druk in je leidingen? Dan kan je een loodgieter gaan bellen, want er is sprake van een lek in de leidingen. 

Een lekkage opsporen met  thermo grafische camera

Een lekkage die je niet met blote oog kan zien kan veel schade aanrichten. Professionele lekdetectie is dan nodig. Naast een druktest kan je ook kiezen voor gebruik van een thermo grafische camera. Het voordeel van deze methode is dat de camera dwars door vloeren en muren heen kijkt en warmteverschillen meet. Wanneer er geen warmteverschillen waarneembaar zijn, is er sprake van een lekkage. Een andere manier is door het gebruik van een ultrasoon apparaat. Dit apparaat zendt geluidsgolven uit om een lekkage  op te sporen. Op de locatie van het lek wordt een ander signaal uitgezonden. Hierdoor weet je precies waar de lekkage zich bevindt. Ultrasoonmeting werkt daardoor heel gemakkelijk en snel. Een lekkage opsporen kun je het beste laten doen door een specialist. Zij beschikken over de juiste apparatuur en weten snel en efficiënt de lekkage te vinden. Zo kan het probleem snel worden verhopen.