Gelegen tussen enkele rotsformaties in de hoge woestijnstad Yucca Valley, Californië, staat een zwart huis genaamd The Black Desert House, waarvan de oorsprong begon met het observeren van schaduwen. In het bijzonder is het idee dat het zonlicht in de woestijn vaak zo helder is dat de enige rustplaats van het oog de schaduw is.

De perfecte schuilplaats

Dit was hoe Marc Atlan zijn inspiratie beschreef voor een tweede huis in de woestijn in de buurt van Joshua Tree National Park, en hij trachtte een uniek schuilplaats te creëren zoals niets anders in het gebied. Atlan, een creatief directeur voor merken als Comme des Garçons, Tom Ford en Marc Jacobs, wijdde dezelfde vorm van creatieve energie aan zijn klanten bij het creëren van het pand dat uiteindelijk “The Black Desert House” werd genoemd.

‘Chique slaapzak’

De indeling van de binnenruimte van het huis met drie slaapkamers en twee badkamers is U-vormig, met de kamers op verschillende niveaus. Ze wikkelen zich rond een wigvormige binnenplaats, met een overdekt terras naast de keuken en een zwembad evenwijdig aan de lineaire opstelling van slaapkamers. Atlan beschrijft de verzonken woonkamer als een ‘chique slaapzak’, met de achterwand van de ruimte verzonken in de heuvels en gordijnramen die overdag een onbelemmerd uitzicht bieden op de woestijn en ‘s nachts op een deken van sterren. De meubels zijn eclectisch, variërend van 18e-eeuwse erfstukken tot vintage jaren 1970, tot eigentijdse stukken zoals de Konstantin Grcic barkrukken in de keuken en de Ingo Maurer-kroonluchter in de eetkamer.

Fotografie: Marc Angeles / Oller & Pejic Architecture