Een cv-ketel gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee. Dat is best een poos, maar het kan zijn dat de ketel vroegtijdig kuren vertoont. Daarom is het periodiek uit laten voeren van onderhoud cv ketel ook heel verstandig. Op die manier heb je een cv-ketel waar je altijd op kunt reken. Maar waar merk je het aan wanneer je echt toe bent aan een nieuwe ketel? Wij zetten de belangrijkste punten hier voor je op een rij, zodat je tijdig actie kunt ondernemen wanneer jouw ketel aan vervanging toe is.

Niet alle ruimtes in huis worden verwarmd

Een groot teken dat de cv-ketel niet optimaal meer werkt is wanneer niet alle ruimtes in huis worden verwarmd. Ook wanneer slechts een deel van een radiator warm wordt geeft dit aan dat er iets met de ketel aan de hand is. Het is dan ook een goed idee om vlak voor de winter alle ruimtes in huis te controleren. Check of de verwarmingsradiatoren de ruimtes goed verwarmen. Is dit niet het geval? Schakel dan een cv-monteur in. Met regelmatig cv onderhoud door een ervaren cv-monteur voorkom je dat jouw ketel het vroegtijdig begeeft. Laat je geen tijdig onderhoud uitvoeren, dan loop je de kans onderdelen in de ketel gaan slijten of zelfs kapot gaan.  

Je staat plots onder een koude douche

Een heel duidelijke en behoorlijk onprettige manier waarop je merkt dat de ketel defect is, is wanneer je plotseling onder een ijskoude douche staat. Bepaalde losse onderdelen in de cv-ketel kunnen door de jaren heen slijten. Worden deze niet op tijd vervangen, dan zal dit voor problemen zorgen. De cv-ketel werkt dan bijvoorbeeld minder goed of je hebt helemaal geen toegang meer tot warm water. Ben jij geen fan van koude douches, zorg er dan voor dat je de ketel minstens eenmaal per twee jaar laat onderhouden door een expert.

Er komt rook uit het apparaat

Als laatste is een ander belangrijk teken waaraan je duidelijk kunt zien dat de verwarmingsketel niet goed meer werkt als er een brandlucht of zelfs rook uit het apparaat komt. Een cv-ketel werkt met elementen als water, vuur en elektriciteit. Hierdoor kan slijtage, roest en kortsluiting ontstaan wanneer de ketel slecht onderhouden is. In het ergste geval kan dit brand veroorzaken – zelfs zo erg dat je gehele schoorsteen in brand staat! Neem dus geen risico: ruik je een brandlucht, aarzal dan niet maar zet het apparaat direct uit en schakel een cv-monteur in.